Nie je to to isté. Takže aj keď sa nám ľuďom mäso úplne nepozdáva, neznamená to ešte, že bude zlé alebo nevhodné pre chlpáča.
Zelená nemusí znamenať pokazené mäso
Čerstvú svalovinu spoznáme tak, že je pružná a svetlá. Hovädzie mäso je červené, bravčové ružové a hydina svetlá. Ak bude mať svalovina farbu do zelena, nepodávajte takéto mäso. Ale pozor! Ľudia si často pletú zelenú farbu mäsa so zeleným označením mäsa, ktoré nie je v žiadnom prípade škodlivé! Pečiatkovanie sa robí vypaľovaním alebo častejšie pečiatkovou farbou. Farbivo na označenie zdravotnej bezchybnosti musí byť schválené na použitie v potravinárstve, tzn. musí byť zdravotne neškodné. Farebný odtieň pečiatky býva rôzny – zelený, modrý, červený a pod., vždy ale musí byť dobre viditeľný na tele zvierat. Čitateľná pečiatka označuje, na čo sa mäso smie používať, na čo je vhodné. Ak ide o mäso nevhodné na spotrebu pre ľudí, zohráva úlohu farba nanesená na mäso. Modrozelená – určená na kŕmenie zvierat v záujmovom chove, žltá – nie je určené ani pre zvieratá, čierna – určené na neškodné odstránenie.
Ak niečo nevonia nám, neznamená to, že to nebude voňať psíkom
Ďalej je treba spomenúť, že ak niečo nevonia nám, neznamená to, že to nebude voňať psíkom a že to musí byť závadné alebo skazené. Napríklad nevypraté a neočistené držky. Ak ste ich niekedy skúsili dať svojmu psovi, asi viete, aký je to zápach. Ale chlpáči sú po nich ako diví a je to pre nich veľká pochúťka. A prečo tak zapáchajú? Držka je jednoducho hovädzí žalúdok, teda vnútornosť, ktorá v neočistenom stave obsahuje napríklad aj čiastočne nestrávené rastlinné zvyšky. Mimochodom pre psíkov veľmi hodnotné a dobre stráviteľné.
Potom je tu ešte jedna vec, ktorú by som chcela spomenúť, a tou je mäso z diviaka. Určite ste už počuli, že kŕmenie týmto mäsom prináša všelijaké riziká. Uisťujem vás ale, že sa nemusíte báť, pretože všetko mäso, ktoré kúpite vo Vetamixe, je už predmrazené, takže by v ňom už žiadna infekcia byť nemala.
Na záver treba povedať, že pri kŕmení dajte na svoj zdravý úsudok a kupujte mäso z overených zdrojov od odborníkov. Napríklad z Vetamixu, kde vám aj poradia, keď si nebudete istí. Nakoniec, keď sa vám nejaké mäso nedajbože predsa len nebude pozdávať, vždy ho radšej povarte.