Skôr ako sa dostaneme k určovaniu kŕmnych dávok pre rôzna kategórie psov, je dobré vedieť, čo dané mäso obsahuje. Aká je jeho funkcia a na akú stavebnú látku či proces je vhodné. Verte, že sa potom budete oveľa lepšie orientovať vo výbere. Najprv si poďme zodpovedať pár dôležitých otázok:
- Pre akú vekovú kategóriu sa konkrétna surovina hodí najviac?
- V akej kondícii je pes?
- Má problémy so zažívaním?
- Musí schudnúť alebo naopak pribrať?
- Má zdravotné problémy?
- Chcem iba, aby mu narástli svaly?
Aby bolo všetko ešte prehľadnejšie, rozdelíme si suroviny do základných kategórií:
- svalovina
- vnútornosti
- kosti
- doplnky
- ryby
SVALOVINA
Telu musíme dodávať potrebné živiny. A pretože základnou stavebnou jednotkou sú bielkoviny, treba dodržiavať ich príjem. Bilekoviny totiž zaisťujú tvorbu plazmy, enzýmov, hormónov, tvorbu bielych krviniek a to nie je ani zďaleka všetko.
U psov vo výcviku v našej škole výcviku psov dbám na dostatočný príjem bielkovín na naberanie svalovej hmoty, ale aj chudého mäsa na udržanie váhy.
Svalovina s vysokou energetickou hodnotou je napríklad morčacie mäso, z rýb je výborný tuniak a dôležité je tiež červené mäso – hovädzie, bravčové a zverina. Hovädzie a teľacie mäso je okrem toho málo tučné a má vysoký obsah bielkovín. Biele mäso považujeme za diétne z dôvodu nízkeho obsahu tukov a ostatných látok. Je vhodnejšie pri znižovaní váhy alebo pre starších psov. Patrí sem kuracie (hydina obsahuje hodnotné bielkoviny a má málo tuku), králičie a z rýb tiež napríklad losos.
Rozdiel hodnôt
- Energetická hodnota je výška energie pre organizmus, telo len spotrebováva na okamžitú prácu a je potreba ju doplniť po záťaži tela (napr. obrana, canicross…)
- Biologické hodnota označuje množstvo dôležitých zložiek v danom druhu mäsa ako napr. vitamíny, minerály.
Problémy s alergiou
Pri kŕmení kuraťom sa najčastejšie objavujú tráviace a kožné problémy. Treba vedieť, že nemusí ísť len o čisto alergickú reakciu na bielkoviny (histamínová intolerancia). Tá môže vznikať aj po požití bravčového mäsa alebo rýb. Úplne najčastejšie totiž ide o alergiu na to, čím je zviera kŕmené a ako žije. Treba sa zaujímať o pôvod mäsa. Napríklad spôsob chovu, zrýchlený vývoj v klietkach, kŕmenie zmesou a v neposlednom rade podávanie antibiotík. To následne ovplyvňuje aj zdravie psov. V tomto prípade je vhodné meniť druhy mäsa a vyberať si "chovateľov".
Histamín je hormón, ktorý má každý z nás (najviac sa ho nachádza v koži a pľúcach). Jeho produkcia telu napomáha napríklad organizmu reagovať na cudzorodú látku. V organizme stúpa vo chvíli, keď je zviera usmrtené a dochádza k rozkladu mäsa. U rýb sa napríklad koncentrácia zvyšuje po ulovení. Preto treba mäso udržiavať v chlade až do doby skŕmenia.
Popis a rozdelenie základnej zložky kŕmnej dávky sme si ukázali. V budúcej časti sa pozrieme na ďalšie suroviny.