Svalovina: ktorá je najvhodnejšia pre môjho psa

Svalovina: ktorá je najvhodnejšia pre môjho psa

Skôr ako sa dostaneme k určovaniu kŕmnych dávok pre rôzna kategórie psov, je dobré vedieť, čo dané mäso obsahuje. Aká je jeho funkcia a na akú stavebnú látku či proces je vhodné. Verte, že sa potom budete oveľa lepšie orientovať vo výbere. Najprv si poďme zodpovedať pár dôležitých otázok:

  • Pre akú vekovú kategóriu sa konkrétna surovina hodí najviac? 
  • V akej kondícii je pes? 
  • Má problémy so zažívaním? 
  • Musí schudnúť alebo naopak pribrať? 
  • Má zdravotné problémy? 
  • Chcem iba, aby mu narástli svaly?

 Aby bolo všetko ešte prehľadnejšie, rozdelíme si suroviny do základných kategórií:

  • svalovina
  • vnútornosti
  • kosti 
  • doplnky 
  • ryby 

SVALOVINA

Telu musíme dodávať potrebné živiny. A pretože základnou stavebnou jednotkou sú bielkoviny, treba dodržiavať ich príjem. Bilekoviny totiž zaisťujú tvorbu plazmy, enzýmov, hormónov, tvorbu bielych krviniek a to nie je ani zďaleka všetko.

U psov vo výcviku v našej škole výcviku psov dbám na dostatočný príjem bielkovín na naberanie svalovej hmoty, ale aj chudého mäsa na udržanie váhy.

Svalovina s vysokou energetickou hodnotou je napríklad morčacie mäso, z rýb je výborný tuniak a dôležité je tiež červené mäso – hovädziebravčové a zverina. Hovädzie a teľacie mäso je okrem toho málo tučné a má vysoký obsah bielkovín. Biele mäso považujeme za diétne z dôvodu nízkeho obsahu tukov a ostatných látok. Je vhodnejšie pri znižovaní váhy alebo pre starších psov. Patrí sem kuracie (hydina obsahuje hodnotné bielkoviny a má málo tuku), králičie a z rýb tiež napríklad losos.

 Rozdiel hodnôt

  • Energetická hodnota je výška energie pre organizmus, telo len spotrebováva na okamžitú prácu a je potreba ju doplniť po záťaži tela (napr. obrana, canicross…)
  • Biologické hodnota označuje množstvo dôležitých zložiek v danom druhu mäsa ako napr. vitamíny, minerály.

Problémy s alergiou 

Pri kŕmení kuraťom sa najčastejšie objavujú tráviace a kožné problémy. Treba vedieť, že nemusí ísť len o čisto alergickú reakciu na bielkoviny (histamínová intolerancia). Tá môže vznikať aj po požití bravčového mäsa alebo rýb. Úplne najčastejšie totiž ide o alergiu na to, čím je zviera kŕmené a ako žije. Treba sa zaujímať o pôvod mäsa. Napríklad spôsob chovu, zrýchlený vývoj v klietkach, kŕmenie zmesou a v neposlednom rade podávanie antibiotík. To následne ovplyvňuje aj zdravie psov. V tomto prípade je vhodné meniť druhy mäsa a vyberať si "chovateľov".

Histamín je hormón, ktorý má každý z nás (najviac sa ho nachádza v koži a pľúcach). Jeho produkcia telu napomáha napríklad organizmu reagovať na cudzorodú látku. V organizme stúpa vo chvíli, keď je zviera usmrtené a dochádza k rozkladu mäsa. U rýb sa napríklad koncentrácia zvyšuje po ulovení. Preto treba mäso udržiavať v chlade až do doby skŕmenia.

Popis a rozdelenie základnej zložky kŕmnej dávky sme si ukázali. V budúcej časti sa pozrieme na ďalšie suroviny.

 

Copyright © 2024, Vetamix.sk Powered by
Na vašom súkromí nám záleží

My, VETAMIX s.r.o., oceníme Váš súhlas s použitím súborov cookies, aby sme Vám mohli spríjemniť nakupovanie na našom webe, uľahčiť Vám množstvo krokov pri nákupe a sami sa mohli stále zlepšovať. Kliknutím na tlačidlo „Áno, v poriadku“ súhlasíte s uložením cookies do Vášho prehliadača, vďaka ktorým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti nájdete na stránke „Informácie o cookies“.