VÝHODY MÄSA ZO ZVERINY

VÝHODY MÄSA ZO ZVERINY

Čo je vlastne zverina?

Zjednodušene povedané sem patrí mäso zo zvierat, ktoré boli ulovené vo voľnej prírode.

Mäso má vďaka pestrej a prirodzenej strave týchto zvierat inú štruktúru než zvieratá z veľkochovu. Zároveň je podstatne vyzretejšie ako napríklad mäso narýchlo vykŕmeného dobytka.

Divé zvieratá chované v zajatí, ktoré často trpia nedostatkom pohybu a bývajú kŕmené priemyselným krmivom, by tak nemali byť označované ako zverina.

Dnes už ale vzniká aj veľa fariem, ktoré síce zverinu chovajú v zajatí, ale snažia sa jej dopriať pokiaľ možno čo najprirodzenejší život.

Konkrétne ide napríklad o daniele, jelene, zajace, kačice alebo divé prasce.

Najväčšie výhody mäsa zo zveriny

Z vyššie uvedeného vyplýva, že zverina je mäso, ktoré vlastne tvorí prirodzenú potravu vlkov. Kedysi bola dokonca konzumácia tohto mäsa považovaná za slávnostnú udalosť vyšších spoločenských vrstiev a určitý punc výnimočnosti si zverina udržala dodnes.

Je to veľmi výživné a zároveň ľahko stráviteľné mäso obsahujúce hromadu minerálnych látok.

Keď ho porovnáme napríklad s hovädzinou, zverina môže mať až o 40 % menej kalórií, je bohatá na kvalitné bielkoviny, vitamíny skupiny B, železo, fosfor alebo zinok.

“Béčko” je dôležité na správne fungovanie metabolizmu a činnosť nervovej sústavy, železo na efektívny prenos kyslíka v krvi alebo termoreguláciu, zinok zase podporuje najmä imunitný systém.

Zverina pre ľudí vs zverina na kŕmne účely

Tu sa treba na chvíľu zastaviť a priznať si dôležitú vec. Hoci je zverina, ktorá je určená ľuďom, jedným z najkvalitnejších zdrojov mäsa, nedá sa porovnať s tou, ktorá je určená na kŕmenie zvierat, teda aj psov.

A to z jednoduchého dôvodu – zverina je pomerne drahá, preto priemyselne spracované zmesi na kŕmenie psov obsahujú skôr nadrvené odrezky a drobky. Jelení steak v bežnej cenovej relácii nečakajte.

Tým ale netvrdím, že by ste sa mu mali automaticky začať vyhýbať. Skôr na to len myslieť a pridávať ho občas do misky na spestrenie večere, nie ako základ jedálneho lístka.

Len z overených zdrojov!

Prípadne si zohnať len čistú svalovinu… :).  Určite si ale dávajte pozor na zvýšené riziko rôznych chorôb a parazitov, ktoré sa v mäse môžu objaviť.

Preto si prosím dôkladne overujte, odkiaľ mäso beriete! Malo by určite prejsť veterinárnou kontrolou, ktorá tieto riziká eliminuje. Kŕmiť darovaným mäsom od kamaráta poľovníka v tomto prípade nemusí byť úplne to najlepšie.

Výživová hodnota

Vďaka väčšiemu množstvu druhov, ktoré pod zverinu spadajú, treba dávať pozor na ich konkrétne výživové hodnoty, obzvlášť ak máte psa na diéte.

Kvôli lepšej predstave:

  • jeleň, daniel a srnec sa blížia hodnotám hovädzieho mäsa
  • kačka a bažant hodnotám slepačieho mäsa
  • zajac hodnotám králičieho mäsa
  • diviak hodnotám tučnejšieho bravčového mäsa

Pre vyberavých psov aj alergikov

Zverina má obrovskú výhodu v tom, že nedráždi imunitný systém. Vďaka tomu sa u psov kŕmených týmto druhom mäsa takmer neobjavujú alergické reakcie, prípadne len veľmi zriedka.

Svoje miesto si nájde aj medzi psími gurmánmi, ktorí si radi s obľubou vyberajú, čo budú jesť a čo nie. Zverina vonia trochu inak, ako mäso z tradičných veľkochovov a hlavne väčšine psov ohromne chutí… Ak ste už vyskúšali všetko možné a vášmu chlpáčovi nič nechutí, so zverinou pravdepodobne zabodujete.

Okrem toho sa využíva aj na rozkŕmenie psov po operácii alebo náročnej chorobe.

Napísal Radek 

IG https://www.instagram.com/greenmind.cz/

 

Prečítaj si články o ďalších druhoch mäsa:

▶️výhody bravčového mäsa

▶️výhody hovädzieho mäsa

▶️výhody králičieho mäsa

▶️výhody rybieho mäsa

 

Doporučené produkty

Copyright © 2024, Vetamix.sk Powered by
Na vašom súkromí nám záleží

My, VETAMIX s.r.o., oceníme Váš súhlas s použitím súborov cookies, aby sme Vám mohli spríjemniť nakupovanie na našom webe, uľahčiť Vám množstvo krokov pri nákupe a sami sa mohli stále zlepšovať. Kliknutím na tlačidlo „Áno, v poriadku“ súhlasíte s uložením cookies do Vášho prehliadača, vďaka ktorým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti nájdete na stránke „Informácie o cookies“.